Kedves Olvasónk,
A Párkönyvtár egy teljes átalakításon megy keresztül,
így a kedves türelmedet kérjük amíg átmásoljuk a régi
cikkeket. Köszönjük!
2013. március 8., péntek

14:00
A következő összeállítás  - több párterapeuta és szexológus tanácsait felhasználva -  a RedBook Magazine-ban jelent meg:

1. Gyakori szeretkezés


Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden nap kellene szeretkezni ahhoz, hogy boldog legyen a házasságotok, de az igaz, hogy egy jól működő házasság érdekében fontos a rendszeres szeretkezés “szokását” kailakítani. Az  egészséges szexuális élet megerősíti és elmélyíti a kapcsolatot. Ennek hiánya viszont alapot teremthet arra, hogy valaki más kezdjen el vonzónak tűnni a számodra vagy a párod számára. Az a fontos, hogy mindkét fél elégedett legyen a szeretkezések gyakoriságával.

2. Az ágyon kívül is érintik egymást


A testi érintésnek öt fokozata van és a boldog házasok legalább négyet rendszeresen gyakorolnak. Másoknak viszont általában két módozatuk van: vagy semmi vagy szeretkezés - és ilyenkor legtöbbször a semmi nyer. Ugyanakkor, ha az érintés egyéb formáit is rendszeresen gyakorlod (pl. kézfogást, simogatást, láb masszázst, egymást átölelve tv - zést), akkor ezzel már egyfajta intimitást teremtesz meg.

3. “Megbocsájtó” szeretkezés is van


Az intimitás megtartása nagyon fontos, különösen a nehéz időszakokban. Ehhez egy “megbocsájtó” együttlét, csók vagy érintés nélkülözhetetlen. Ez azt suggalja, hogy habár nem értetek valamiben egyet, ez mégsem gátolja az egymás iránti szereteteket. Sokszor egy ölelés vagy csók sokkal hatásosabb, mint egy hosszú beszélgetés, hogy meggyőzzétek egymást a másik igazáról.

4. Soha nem tartják vissza a szeretkezést büntetésként


A haragod ezen módon való kifejezése tönkreteheti a szexuális életeteket. Nemcsak a szeretet egyik legfontosabb kifejezési formáját alacsonyítja le egy egyszerű árucikké, hanem az időközben felgyülemlő ellenszenv miatt végül egyik fél sem akar majd több szeretkezést.

5. Nem várnak el Hollywood-i szexet


A filmbeni “csodaszex” szinte soha nem történik meg a valóságban - és ha sikeres akarsz lenni a párkapcsolatodban, akkor bölcsebb, ha nem is várod azt el. Ha egy párnak gyerekek és két állás mellett havonta mondjuk egyszer fantasztikusan sikerül az együttlétete, akkor azt lehet mondani, hogy jól működik a házasságuk. A kapcsolatukat fontosnak tartó párok átvészelik az “úgy- ahogy” alkalmakat, és nem úgy értelmezik, hogy valami baj van a kapcsolatukkal. Viszont nem is halogatják a dolgot addig, amíg “minden stimmel”.

6. Ennek ellenére mégis a jó szexet célozzák meg


Kifejezetten jót teszel a házasságodnak, ha néha tudatosan “romantikus kalandokat” szervezel be. Nemcsak azért, mert a romantikus szex jobban összeköt, hanem azért is, mert magának a kalandnak a tervezése is izgalmas dolog és általa tulajdonképpen azt üzened a párodnak, hogy még mindig szereted őt. Kutatások arra is rávilágítottak, hogy a “kalandosság” kulcsfontosságú része a szexuális megelégedettségnek.

7. Képesek a legmeghittebb pillanat felvállalására egymás előtt


És ez vajon mi lehet? Négy szó csupán, de a jelentősége mégis óriási: orgazmus közbeni egymásra nézés. Ezzel mintegy “kitárulkozunk” a társunk előtt, felvállaljuk sebezhetőségünket. De épp emiatt ennek a “kitárulkozásnak” a felvállalása és megosztása hihetetlen mértékben tudja növelni a kettőtök közti intimitás mértékét. Persze itt fontos azt hangsúlyozni, hogy HA képesek vagytok rá, a legtöbbünk számára ez egy érési folyamat. Ha már itt tartotok, az nagyon jó. Ha még nem, de úton vagytok e felé, az is természetesen nagyon jó. Viszont éppen a kölcsönös kitárulkozás és az ebben rejlő sebezhetőség felvállalása miatt még a kifejezetten jó kapcsolatnak örvendő pároknak is nagyon nehéz ezt a dolgot elsajátítani.

8. Tudják, hogy hogyan váltsanak hangulatot


Az egyik legnehezebb dolog az, hogy az ember képes legyen hangulatot váltani. Pl. egy stresszes munkahelyről hazaérve vagy a gyerekneveléssel járó “viszontagságok” után képes legyen szexis hangulatba kerülni. Jól működő párkapcsolat esetében mindkét fél kölcsönösen arra törekszik, hogy segítsen a társát  “kihúzni” a rosszkedvből vagy egyszerűen csak a hétköznapi hangulatból, így hozzásegítve egymást az intim légkör megteremtéséhez.

9. Játékosság


A játékosság a jó szeretkezés egyik fő előfeltétele. Az egymáshoz “csiszolódott”, kölcsönösen működő humor szintén a meghitt kapcsolat jele, ahol a felek jól tudnak kommunikálni egymással és képesek megérteni, hogy hogyan gondolkodik a másik.

10. Hisznek a “gyors” szexben is


Egy gyors szex jó szex is lehet. A “villám” szeretkezéseknek is megvan a helyük egy jól működő párkapcsolatban.  Néha ilyenekre is szükség van, különösen a mai felgyorsult világban, ahol sokszor nincs időnk egy hosszas előjátékkal fűszerezett szeretkezésre. Habár a szeretkezés csak az egyik “összetevője” egy egészséges kapcsolatnak, mégis ennek a hiánya nagy problémákat okozhat. Azok a párok, akik szexuálisan mélyen kapcsolódnak egymáshoz, általában megértőbbek, romantikusabbak, érzelmileg telítettebbek, kevésbé lehangoltak vagy érzik egyedül magukat, és kevesebb az esély a megoldhatatlannak tűnő konfliktusoknak a kialakulására. Vagyis az egészséges szexuális élet jobban összeköt egy párt.


Azt mondják, hogy a szeretet vak.
De a mi esetünkben a feleségemnek
jobb “röntgenszemei” vannak, mint Szupermennek.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése