Kedves Olvasónk,
A Párkönyvtár egy teljes átalakításon megy keresztül,
így a kedves türelmedet kérjük amíg átmásoljuk a régi
cikkeket. Köszönjük!
2011. március 4., péntek

Sok férfi, miután megismeri a "Mars - Vénusz" filozófiát, gyakran megjegyzi: "Miért olyan fontos egy nő számára az, hogy kibeszélhesse magát?" Nos, válaszként ezt a gondolatot ajánlanánk: egy férfinak rá kell jönnie, hogy egy nő más okok miatt kommunikál, mint egy férfi.

Az igaz, hogy a nők a férfiakhoz hasonlóan arra használják a beszédet, hogy kinyilvánítsák a véleményüket, és problémákat oldjanak meg. Ezen túlmenően azonban a nők a következő okokból kifolyólag is beszélhetnek:

  1. Hogy a beszéd által rájöjjenek arra, hogy tulajdonképpen mit is akarnak mondani. A beszéd segít nekik letisztázni az érzelmeiket.
  2. Néha csak azért akarnak az érzéseikről beszélni, hogy jobban érezzék magukat. Ha egy nő kibeszélheti magából az érzéseit, az felszabadítóan tud rá hatni.
  3. Néha pedig azért akarja egy nő az érzéseit kifejezni, hogy közelebb kerülhessen a férfihoz és mélyebb meghittséget tapasztalhasson meg.

A hölgyek a beszéden keresztül tudnak közelebb kerülni a partnerükhöz. A beszéd számukra fontos eszköz érzelmeik megosztásában. Amikor megosztják az érzelmeiket és gondolataikat, nincs szükségük arra, hogy a másik fél megoldási javaslattal álljon elő. És az is nagyon fontos a számukra, hogy a másik fél ne bírálja őket.

A férfiak sokszor értetlenül állnak az előbb említett dolgok előtt , mivel ők a beszédet általában véleményük kinyilvánítására használják. Amikor egy férfi a problémáiról beszél, akkor ezt elsősorban azért teszi, mert megoldást keres rájuk. A férfiak helytelen módon azt feltételezik, hogy amikor egy nő a saját problémáiról vagy érzéseiről beszél, akkor ők, mint hallgatók azzal segítenek egy nőnek, ha megoldást javasolnak a nő problémájára.

Ilyenkor olyan a férfi, mint egy tűzoltó, aki vészhelyzetben azon van, hogy minél hamarabb eloltsa a tüzet. És neki, férfiként, a tűz eloltásának a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a tanácsadás. Az persze valószínű, hogy ilyenkor jó szándék vezérli és szívből akar segíteni, de éppen az általa használt módszer az, ami azt az érzést kelti a nőben, hogy a férfi nem igazán figyel rá. Továbbá a nőnek az lesz az érzése, hogy ő nem fontos a férfinak.

Ez érdekes és ugyanakkor hatalmas problémaforrás a házasságok és kapcsolatok területén. Ha a férfit valójában nem is foglalkoztatná ez a dolog, akkor nem is próbálna meg javítani a nő helyzetén. De éppen ez a fajta "korrigálási" szándék az, amit úgy értelmez a nő, hogy a férfi nem igazán figyel oda arra, amit ő mond. Igazából itt arról van szó, hogy a férfi ugyanolyan módon figyel a nőre, mint ahogy egy másik férfira figyelne: "figyelése" közben azon van, hogy segítsen megoldani a nő problémáját. De a nőnek elsősorban nem arra van szüksége, hogy a férfi megoldja a problémáját, hanem arra, hogy megértse az adott problémával kapcsolatos érzéseit.

A türelmes (és nem csak passzív) figyelés egy furcsának tűnő, újnak számító készség a férfiak számára. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy azok a férfiak, akik megtanultak a nőre igazán odafigyelni és ellenállni annak a késztetésüknek, hogy beleszóljanak a nő mondandójába és kéretlenül tanácsot adjanak neki, drámai javulást tapasztaltak meg a kapcsolatukban. A partnereik is sokkal boldogabbak és hálásabbak lettek.

Szerencsésnek mondhatjuk azt a férfit, aki rájön, hogy egy harmonikus és szerető kapcsolat egyik legfontosabb követelménye az, hogy kielégítse a nő meghallgatás iránti igényét. Amikor egy férfi igazán jól meg tudja hallgatni a nőt, akkor a nő újra és újra képesnek érzi magát arra, hogy egyre jobban és jobban szeresse a férfit és elfogadja őt úgy, ahogy van.

A férfiak szemszögéből nézve, amikor egy nő egy férfival kommunikál, a férfi számára nagyon sokat jelent, ha a nő türelmes tud lenni a férfi irányába. Bár nehéz lehet, de mégis rendkívül építő tud lenni, ha a nő nem várja el azt, hogy a férfi automatikusan úgy hallgassa őt, figyeljen rá, és értse meg a nő kommunikációja mögötti motivációját, ahogyan az a nő számára maximálisan megfelelő lenne.

A legtöbb kommunikációs probléma a nemek között abból fakad, hogy sokszor egyik nem sem tudja igazán jól megfogalmazni, és szavakba önteni az igényeit.

Ha egy nő azt szeretné, hogy a férfi megadja neki azt, amire igazán vágyik, akkor például valami ehhez hasonlót lenne érdemes mondania: "Kedvesem, nagyon szeretném, ha rám tudnál figyelni pár perc erejéig. Igazából nem a tanácsodra vagyok kíváncsi, csak egyszerűen meg szeretném osztani veled az érzéseimet egy dologgal kapcsolatban."

Ennek a kérésnek az az előnye, hogy a férfi ezáltal tudomást szerez a "szabályokról" és eldöntheti, hogy nyitott-e a társa meghallgatására vagy sem. Ha pedig nem hajlandó erre a férfi, akkor a kérés kapcsán lehetősége nyílik arra, hogy elmondhassa, hogy miért is érez így és közösen megegyezhetnek abban, hogy későbbre halaszthatják a beszélgetést.

Záró Gondolat


Gyakran tényleg úgy tűnik, hogy más nyelvet beszélnek a Marson és mást a Vénuszon. Csak azt tudjuk tanácsolni, hogy legyünk türelmesek és bíztassuk egymást, amikor azt látjuk, hogy valamelyik fél megpróbál egy új nyelvet elsajátítani...


John Gray a világhíres "Mars és Vénusz" könyvsorozat szerzője és az egyik legismertebb házassági szakértő és tanácsadó. Jó néhány könyve kapható magyarul is, az angol nyelvű honlapján pedig számos jótanácsot találhatsz: http://marsvenusliving.com/


Felirat a szemetes-zsákokon: Enyém - Övé
"Ted, nem hiszem, hogy azt akarják, 
hogy így különítsük el a szemetet."


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése