Kedves Olvasónk,
A Párkönyvtár egy teljes átalakításon megy keresztül,
így a kedves türelmedet kérjük amíg átmásoljuk a régi
cikkeket. Köszönjük!
2010. november 12., péntek

15:00
Sokat beszélünk a kommunikáció fontosságáról a kapcsolatainkban, ugyanakkor gyakran nem bíráljuk kellőképpen felül saját kommunikációs stílusunkat. Az az igazság, hogy egy kapcsolatban a kommunikáció puszta ténye önmagában kevés, mert a hangsúly igazándiból a HOGYAN-on van. Mivel az a stílus, ahogyan beszélünk, nagymértékben befolyásolja párunkkal, vagy bárki mással való beszélgetésünk minőségét és hatékonyságát.

Sokan olyan kommunikációs stílust fejlesztettek ki (többnyire öntudatlanul), ami nem bizonyul működőképesnek, és aztán értetlenül állnak az előtt a "végeredmény" előtt, hogy beszélgetéseik nagy része kudarcba fullad. Az alábbiakban a leggyakoribb, rendszerint kevés sikerrel járó kommunikációs stílusokat mutatjuk be:

1. A Konfliktuskerülő


Ez a "Nekem így is jó", vagy "Tőlem azt csinálsz, amit akarsz" stílus. Vagyis ilyenkor a dolgok nincsenek igazából "rendben", de az így kommunikáló személy nem szereti a vitát. Inkább kerüli a konfliktusokat, így a felszínen azt mutatja, hogy egyetért a másik féllel, miközben belülről ellenzi a másik véleményét vagy viselkedését. Viszont belső ellenállásának nem ad hangot.

Soha nem lesz igazán "hiteles" a kapcsolatunk, amíg meg nem tanuljuk őszintén megosztani a gondolatainkat és érzéseinket. Ha az előbb említett helyzetbe kerülünk, akkor beszélgetés-indítóként megkérdezhetjük a másiktól: "Kíváncsi vagy a véleményemre?". Ha igent mondanak, akkor mondjuk el.

2. A Hibáztató


Számos, kifejezetten romboló hatású kommunikációs stílus létezik, de egyikük sem annyira végzetes, mint "a hibáztató". "Ez a te hibád." "Ha nem nem szóltál volna bele, akkor most minden rendben lenne." "Te soha semmit nem csinálsz rendesen." "Nem tudom, hogy hogy lehetsz ilyen hülye." Akármiről is legyen szó, a hibáztató mindig a partnerét okolja mindenért és ezáltal teljesen lerombolja kapcsolatuk meghittségét és lehetetlenné teszi az egészséges, építő jellegű kommunikációt.

Egy ősi Héber közmondás azt mondja: "Egy bolond nem vágyik megértésre, ő csakis a saját véleményét akarja hangoztatni." Ha hibáztató típus vagy, melegen ajánlom, hogy kérj bocsánatot attól, akit olyan gyakran hibáztatsz. Kapcsolatod soha nem fog megjavulni addig, amíg be nem ismered, hogy szavaiddal szúrsz, így fájdalmat okozol párodnak, illetve amíg nem próbálod megérteni a másik álláspontját.

3. A Professzor


Ha házas vagy és büszke vagy arra, hogy mennyire racionálisan és logikusan gondolkozol, míg párodat logikátlannak tartod, akkor jó úton jársz ahhoz, hogy apránként tönkretedd a házasságodat.

Az ilyen személy nyugodt, kimért, és magabiztos. Hisz abban, hogy ha kellő ideig hallgatod az érveléseit, akkor előbb vagy utóbb kénytelen leszel egyetérteni vele. Hiszen nem létezik olyan ép eszű ember, aki az ő brilliáns magyarázatainak ellen tudna állni.

"Gondolkodjunk logikusan", mondja ez a típus és úgy érzi, hogy nála logikusabban senki sem képes gondolkodni. "Had magyarázzam el még egyszer!" Ezzel arra céloz burkoltan, hogy már pusztán azzal, hogy meghallgatod őt, meg is fogod érteni a dolgokat és természetesen egyet is fogsz érteni ővele. Ez a személy nem hagy teret az érzelmeknek. Csak a logika számit, semmi más.

De ne feledjük el, hogy lelki teremtmények vagyunk és ha nem adunk teret az érzelmeinknek, akkor soha nem fogunk tudni egy intim, meghitt házasságot felépíteni.

4. A Szobor és a Téma - változtató


A szobor típus nem beszél. "Ne vegyél a másikról tudomást, aztán majd csak elmegy." - ez az ő filozófiája. Az ilyen típusú személy soha nem lesz részese egy igazi, mély kapcsolatnak. Egy egészséges kapcsolatban mindkét fél számára alapvető dolognak kell lennie annak, hogy beszélnek azokról a dolgokról, amelyek zavarják őket. Azon kell lenniük, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek tiszteletben tartják az esetleges véleménybeli különbségeket. Ha a homokba dugjuk a fejünket, a problémáink csak növekedni fognak.

Kulcsfontosságú, hogy ne hagyd figyelmen kívül a házastársadat vagy ne válts témát, mikor a párod felhoz egy olyan dolgot, ami szerinted veszekedésbe fog torkollni. Csak egyszerűen kérdezd meg:
"Akarod, hogy kölcsönösen megosszuk egymással a gondolatainkat és olyan megoldást keressünk, ami mindkettőnk számára megfelelő? Ha igen, akkor hajlandó vagyok beszélgetni. De ha csak meddő vita lesz az egészből, akkor arra nekem most nincs energiám. Ha tiszteletben tudjuk tartani egymás gondolatait, akkor szerintem megoldást is fogunk tudni találni."

Ha szeretettel és igaz szívből tudunk beszélni a dolgokról, akkor a problémákat is meg tudjuk oldani.

5. Az egészséges kommunikációhoz vezető út


Ha úgy látod, hogy a fent említett egészségtelen kommunikációs stílusok közül valamelyik rád is igaz és hajlandó vagy változtatni, akkor beszélgess a pároddal arról, hogy hogyan tudnátok működőképes módszereket kidolgozni arra, hogy felismerjétek azokat az alkalmakat, amikor ezek a stílusok előjönnek a kommunikációtokban. Ezután pedig készítsetek tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnátok egészségesebbé és hatékonyabbá tenni a kommunikációtokat. Mert az egészséges kommunikácio egézséges kapcsolathoz vezet.


Soha nem tettem volna, amit tettem,
ha nem csináltad volna azt, amit csináltál,
így láthatod, hogy ez mind a te hibád.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése