Kedves Olvasónk,
A Párkönyvtár egy teljes átalakításon megy keresztül,
így a kedves türelmedet kérjük amíg átmásoljuk a régi
cikkeket. Köszönjük!
2010. szeptember 24., péntek

Szakértők felfedezték, hogy tényleges fizikai különbségek vannak a férfi és a női agy szerkezetében és abban, hogy hogyan reagálnak különböző eseményekre vagy ingerekre.

Itt következik a múlt héten elkezdett lista második fele:

6. Érzelmek


A nőknek általában nagyobb a mély limbikus rendszerük, mint a férfiaknak. Ez teszi lehetővé számukra, hogy szorosabb kapcsolatban lehessenek az érzéseikkel, illetve hogy jobban ki is tudják fejezni azokat. Mindez pedig elősegíti a másokhoz való fokozottabb kötődésüket. Ezen kapcsolatteremtési készségükből adódóan a nők általában érzékenyebbek és megértőbbek gyerekeik irányába és családtagjaikkal, és nagyobb számban vannak jelen olyan szakmákban is, amelyek fő területe az emberekről való gondoskodás. Viszont az a nagyobb méretű limbikus rendszer hátulütője, hogy nők körében nagyobb arányban fordul elő a depresszió. Különösen olyan intenzívebb hormonális változások idején, mint például szülés után, vagy menstruáció előtt és alatt.

7. Agytérfogat


A férfiak agya általában 11-12 %-kal nagyobb, mint a nőké. Fontosnak tartom azonban kihangsúlyozni, hogy a férfiak és nők esetében az agytérfogat nagysága és az intelligencia mértéke között nincsen semmiféle összefüggés. Itt csupán arról van szó, hogy a férfiak általában erősebb fizikumúak és nagyobb termetűek, mint a nők. Ezért egy férfinak több neuronra van szüksége a nagyobb méretű és tömegű test,és a benne található rengeteg izomköteg irányításához. Ezért van az, hogy nagyobb az agytérfogatuk is.

8. Fájdalom


A férfiak és a nők másképp érzékelik a fájdalmat. Kísérletek során az derült ki,hogy a nőknek a férfiaknál nagyobb dózisú morfinra volt szükségük ugyanolyan mértékű fájdalomcsillapítás eléréséhez. A nők általában nem rejtik el a fizikai fájdalmukat, hanem inkább elmondják, ha fáj valamilyük. Fájdalom esetén pedig hamarabb fordulnak orvoshoz, mint a férfiak. A férfiak az agy jobboldali amigdalájában érzékelik a fájdalmat, míg a nők a baloldali amigdalában. A jobb amigdalának több kapcsolata van az agy azon részeivel, amelyek a külső, testi funkciókat szabályozzák. A bal amigdalának viszont a belső, érzelmi funkciókkal van több kapcsolata. Valószínűleg ebben rejlik a magyarázata annak, hogy a nők általában miért érzik a fájdalmakat erősebbnek, mint a férfiak.

9. Térbeli érzékeléssel kapcsolatos képességek


A férfiak általában jobban el tudják képzelni a térbeli formákat és ezek dinamikáját. Orvostani szakértők felfedezték, hogy a női agyban a falcsonti lebeny egy bizonyos területe vastagabb, mint a férfi agyban. Ez az eltérés nehezebbé teszi a nők számára, hogy gondolatban el tudják képzelni egy-egy térbeli forma elforgatását.

10. Rendellenességekre való hajlam


Mivel a férfiak inkább a bal agyféltekéjüket használják az információk feldolgozására, a nők pedig mindkét féltekét közel egyenlő arányban használják, így a nők és férfiak körében tapasztalható agyműködésbeli rendellenességek is eltérő jellegűek. A férfiaknál nagyobb arányban fordul elő diszlexia, és más beszédkészségbeli probléma. Ha egy nőnek diszlexiája van, akkor valószínűbb, hogy azt a női agy sajátos működéséből eredően kompenzálni tudja. A nők viszont hajlamosabbak szélsőséges hangulatingadozásokra és ebből eredő pszichés zavarokra, mint például depresszióra vagy szorongásra. A férfiaknál pedig az autizmus és a hiperaktivitás fordul elő gyakrabban.


"Beszéltem az érzéseimről az esküvőnkön.
Ha valami változik, megmondom."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése