Kedves Olvasónk,
A Párkönyvtár egy teljes átalakításon megy keresztül,
így a kedves türelmedet kérjük amíg átmásoljuk a régi
cikkeket. Köszönjük!
2010. augusztus 20., péntek

Ismered saját szeretet-nyelvedet? És a párodét? Sok házaspár őszinte egymáshoz, szeretik egymást, de sajnos nem beszélik egymás szeretet-nyelvét és ez előbb-utóbb a szeretet-érzés elvesztését jelenti. A kutatásaim azt mutatják, hogy alapvetően öt szeretet-nyelv létezik és annak a titka, hogy a párom valóban szeretve érezze magát általam, az a helyes szeretet-nyelv felismerésén, elsajátításán, és a gyakorlatba való átültetésén múlik.

1. Elismerő szavak

A cselekedetek nem mindig érnek többet a szavaknál. Ha az elismerő szavak a te szeretet-nyelved, akkor egy párodtól jövő dícséret (ami anélkül jön, hogy azt te kérted volna) mindennél többet jelent számodra. A párod szájából elhangzó "szeretlek" szó nagyon fontos neked - ha ráadásul még a szeretet okát is hallod, akkor szinte a mennyekben érzed magad. A sértések viszont rombolóan hatnak rád, és nem könnyen teszed túl magadat rajtuk.

2. Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretet-nyelve, az a rá irányuló osztatlan figyelemből érzi leginkább, hogy őt igazán szeretik. Egy ilyen típusú embernek az igazi "jelenlét" az, ami igazán számít. Ebből érzi azt, hogy őt igazán szeretik. Olyan időszak ez, amikor például a TV ki van kapcsolva, az evőeszközök le vannak rakva, minden teendő erre az időre fel van függesztve. Ha eközben más dolgok elvonják a figyelmünket, ha nem jelezzük párunk számára egyértelműen, hogy most csakis őrá figyelünk, vagy ha az előre megbeszélt randevúnkat lemondjuk, akkor ezek különösen sértőek lehetnek párunk számára.

3. Ajándékozás

Ne keverd össze ezt a szeretet-nyelvet a materializmussal! Mert itt nem arról van szó. Az, akinek az ajándékozás a legfőbb szeretet-nyelve, szinte szárnyal attól a szeretettől, kedvességtől, és erőfeszítéstől, amit a párjától kapott ajándék jelképez a számára. Egy elfelejtett születésnap, évforduló, vagy egy elkapkodott, meggondolatlan ajándék katasztrófális eredménnyel járhat - ugyanígy a napi kedvességek hiánya is ide vezethet.

4. Szívességek

Egy porszívózás jelentheti a szeretet kifejezését? Természetesen igen! Bármi olyan cselekedet, ami megkönnyíti egy ilyen szeretet-nyelvű személy életét , rengeteget számit. Ez a típus ezt szereti a legjobban hallani: "Hagyjad; ezt majd én megcsinálom!" Lustaság, megtört ígéretek, és még több munka teremtése egy ilyen személy számára azt sugallja, hogy az ő érzései mit sem jelentenek a számodra.

5. Testi érintés

Ez a szeretet-nyelv nem csak a hálószobáról szól. Egy ilyen nyelvezetű személynek nyilvánvalóan mindennemű testi érintkezés nagyon fontos. Egy ölelés, hátbaveregetés, kézfogás, vagy figyelmes érintések a karon, vállon és arcon - ezek mind a szeretet vagy törődés kifejezései lehetnek. A fizikai jelenlét és elérhetőség kritikus fontosságú, míg a mellőzés és a durva bánásmód megbocsáthatatlan és pusztító hatású lehet.

Mindannyiunknak van egy elsődleges nyelvezete ebből az öt szeretet-nyelvből. Ez a nyelv mélyebben hat rád, mint bármelyik másik nyelv. Hasonlóan, ha nem beszéled a párod elsődleges szeretet-nyelvét, akkor valószínűleg nem érez szeretet tőled, mégha a másik nyelveket jól is beszéled.

Ha beszéljük egymás szeretet-nyelvét, annak jutalmaként mindketten úgy érezzük, hogy "ez az ember megért engem és törődik velem". Ez pedig jobb kommunikációhoz, jobb megértéshez, és végső soron jobb kapcsolathoz vezet.

Gary Chapman az egyik legkiválóbb amerikai párkapcsolati szakértő és író és "az 5 szeretet-nyelv" sorozat szerzője. Sok hasznos dolgot találsz a weboldalán (http://www.5lovelanguages.com), többek között egy rövid tesztet a saját szeretet-nyelved felismerésére (ez csak angolul van). Magyar nyelven "Egymásra hangolva" (az 5 szeretet-nyelv) című könyvét és más könyveit is a Harmat Kiadó adta ki.


"Éppen amikor már kezdem úgy érezni,
hogy az életnek nincs semmi értelme,
a foci-szezon megint elkezdődik."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése